חדשות

לראשונה בארץ: שימוש בשתלים פוליאטילניים 3D לשחזור פנים

באמצעות שתלי SU-POR בהתאמה אישית, מומחי ביה"ח סורוקה ביצעו בהצלחה שחזור נרחב של ארובת העין ועצמות הפנים של לוחם צה"ל שפניו וגולגולתו רוסקו

מומחי "סורוקה" במהלך הניתוח המורכב. צילום: דוברות ביה"ח

שחזור מורכב של ראש ופנים באמצעות שתלי SU-POR מותאמים אישית בוצע במרכז הרפואי סורוקה בבאר שבע. המטופל, לוחם שנפצע בקרב מול מחבלי חמאס והובהל לבית החולים במסוק לאחר טיפול ראשוני של צוות רפואי בשטח כשהוא מחוסר הכרה ובסכנת חיים. מ"סורוקה" נמסר כי זהו שימוש ראשון בישראל בטכנולוגיית שתלי SU-POR מותאמים אישית, המודפסים בתלת מימד, לשחזור נרחב לאחר פגיעות בארובת העין ועצמות הפנים.

הלוחם הובהל לחדר הטראומה במצב קריטי עם פגיעות מורכבות הכוללות שברים מרוסקים בגולגולת ובעצמות הפנים משמאל, כולל ריסוק של ארובת עין שמאל שהוביל לאובדן מוחלט של העין, וכן פגיעות אורתופדיות נלוות.

הטיפול הראשוני כלל ניתוח חירום להפחתת לחץ תוך גולגולתי מוגבר, במהלכו הוסר זמנית חלק מהגולגולת. במקביל, בוצע טיפול בפגיעת הפנים אשר כלל ייצוב השברים המרוסקים והצלת עצמות הפנים אשר ניתן היה לייצבן ולשמרן, תוך מתן דגש על מניעת זיהומים משניים ועם ראייה עתידית לשחזור פניו של המטופל.

לאחר תקופת שיקום אינטנסיבית במרכז השיקום לוינשטיין, הוחל בתכנון שלב שחזור פניו וחלק מגולגולתו של המטופל. הצוות בחר להשתמש בחומר פוליאתילני מתקדם מסוג SU-POR, המאפשר שחזור מדויק ועמיד, תוך הימנעות מהצורך בקצירת עצם עצמית או שימוש בשתלי מתכת. תהליך התכנון כלל שיתוף פעולה הדוק בין הצוות הרפואי הישראלי לבין מהנדסי חברת Poriferous האמריקאית, שייצרה את השתלים בהתאמה אישית.

מודל התלת מימד עם המשתל. צילום: דוברות "סורוקה"

הניתוח לשחזור גולגולתו, עצמות הפנים וארובת העין היה צפוי להיות מורכב מאוד עקב הזמן שעבר מהפציעה ואובדן נפח הרקמות הרכות המכסות את עצמות הגולגולת והפנים עקב אובדן העצמות עצמן.

הניתוח בוצע על ידי צוות מולטידיסציפלינרי בהובלת פרופ' ישראל מלמד, מנהל המחלקה לנוירוכירורגיה וד"ר נבות גבעול, מנהל מחלקת פה ולסת ב"סורוקה", יחד עם ד"ר מיכאל פסיס, מומחה בכירורגיית פנים, פה ולסתות שתכנן את המשתל בניתוח החדשני, ד"ר יובל סופרו, סגן מנהל המחלקה לנוירוכירורגיה, צוות הרדמה, וגלי שגיא, ראש צוות אחיות חדר ניתוח.

האתגרים העיקריים כללו התמודדות עם אובדן נפח של רקמות רכות, הצורך בדיוק מירבי בהתאמת השתלים ושחזור עצמות פנים קטנות אשר יתאימו למבנה האנטומי המורכב של פני המטופל וישוחזרו למצבם טרם הפגיעה, תוך התאמה טובה של משתל גלגל העין.

יתרונותיה העיקריים של טכנולוגיית SU-POR כוללים דיוק גבוה בהתאמה האנטומית, הימנעות מתחלואת אתר תורם, חוזק מכני משופר ואפשרות לתכנון דיגיטלי. בנוסף, הטכנולוגיה מאפשרת גמישות רבה בעיצוב השתל, דבר שתרם משמעותית להצלחת השחזור במקרה מורכב זה. חומר זה אינו מעביר חום או קור, כך שלעומת משתלי טיטניות הוא אינו גורם לרגישות או כאב בטמפרטורות גבוהות כמו בקיץ הישראלי או נמוכות בחורף.

תוצאות הניתוח היו מרשימות וכללו שחזור מבני מוצלח של הגולגולת, שחזור אנטומי של ארובת העין ועצמות הפנים ויציבות מכנית טובה של השתלים. חשוב לציין כי התכנון כלל גם הכנת תשתית להתאמה עתידית של תותבת עין.

כפי שהדגישו הרופאים, זו היתה הפעם הראשונה בישראל שבה השתמשו בטכנולוגיה מתקדמת כזו של השתלים הפוליאטילניים לשחזור פנים וארובת עין.

נושאים קשורים:  שחזור פנים,  שתלי SU-POR,  סורוקה,  פצועי מלחמה,  חדשות,  פרופ' ישראל מלמד,  ד"ר נבות גבעול,  ד"ר מיכאל פסיס,  ד"ר יובל סופרו
תגובות
18.11.2024, 19:57

ראשית אני מברך את הצוות הרב תחומי על הניתוח המוצלח והמורכב בחייל.
שנית, לצערי סיום הדיווח מטעה:
״ כפי שהדגישו הרופאים, זו היתה הפעם הראשונה בישראל שבה השתמשו בטכנולוגיה מתקדמת כזו של השתלים הפוליאטילניים לשחזור פנים וארובת עין.״
הרופאים נתנו לעצמם כותרת של ״ראשונים״ מבלי לברר (עם נציג החברה בארץ או עם החברה בארה״ב) האם אכן זו באמת הפעם הראשונה שבוצע ניתוח שכזה בארץ.
ניתוח דומה לזה וניתוחים אחרים רבים בוצעו על ידי וגם על ידי מנתחים פלסטיים אחרים לשחזור מותאם אישית כבר לפני שנים רבות תוך שימוש בחומר זה Su-Por המיוצר על ידי חברת Poriferous או בשם מוכר הרבה לפני כן בשם Medpor.

אנונימי/ת
19.11.2024, 05:46

מדהים

19.11.2024, 08:19

כל הכבוד לרופאי סורוקה וכל הכבוד לך אהרון!!!